Beije markasını ilk duyduğumuzda kadına olan yaklaşımları böylesine hassas ve tüm dünyada da zorluğunu çeken kadınların olduğunu biliyoruz. Ve böyle bir zorluğa hizmet eden girişimi görmemezlikten gelemedik. Markanın kurucu ortaklarından Naz Özbek’e sorduğumuz sorularla Beije markasını yakından tanıyoruz.
Markanın yola çıkış hikayesini anlatır mısınız?
Beije fikri ortağım Doruk Akpek’e ait. Biz Doruk’la hem Ankaralıyız hem de ilkokul ve ortaokuldan arkadaşız. Sonra ikimizde üniversite için ABD’ye gittik. Ben Wharton School’da finans, University of Pennsylvania’da sosyoloji eğitimi aldım. Mezuniyetten sonra New York’ta kısa bir ajans deneyimi edindim. Ardından 4 sene kültür-sanat ve topluluk yönetimi alanında çalıştım, editörlük yaptım. 2018’de Türkiye’ye döndüğümde ABD’den farklı markalara içerik ve marka stratejisi tarafında danışmanlık yapmaya devam ediyordum.
Doruk da Northwestern Üniversitesi’nde endüstri mühendisliği ve iktisat çift ana dalı yapmış. Üniversiteden sonra ABD’de ürün yöneticisi ve yazılım geliştiricisi olarak bir süre çalıştıktan sonra Türkiye’ye dönmüş. ABD’de abonelik sistemine dayalı iş modellerinin nasıl çalıştığını yakından gözlemleme fırsatı bulmuş ve Türkiye’de abonelik sistemiyle bir iş kurabilir miyim diye düşünmeye ve araştırmaya başlamış. Bu süreçte temel ihtiyaç ürünü olan pedin abonelik sistemiyle satışına odaklanmış ve BEIJE fikri üzerinde çalışırken benimle iletişime geçti.
Doruk’un Beije fikri beni çok hızlı yakaladı. Her zaman felsefesi olan bir marka yaratmak önceliğimizdi. Bunun için fikirlerimizi, deneyimlerimizi birleştirdik. Beije doğmadan önce başlayan fikir alışverişimiz birkaç ay sonra ortaklığa dönüştü. Beije, abonelik sistemiyle çalışan yeni nesil bir menstrüel ürünler markası. Biz regl olan bireyleri kaliteli ürünlerle buluşturma, değer verdiğimiz konularda toplumsal farkındalığı artırma ve bu süreçte doğaya ve topluma faydalı olma hedefleriyle yola çıktık.
Sizi diğer markalardan ayrıştıran özellik veya özellikler nedir?
Bizden önce ped ya da tampon, marketlerden ihtiyaç anında ne bulunursa alınan bir üründü. Hatta kozmetik marketlerde kasa arkasında ne varsa o alınıyordu. Beije ise sektörü abonelik sistemiyle tanıştırdı. Abonelik sistemiyle ped ve tampon satışı, Türkiye’de ilk kez Beije tarafından hayata geçirildi ve hala bu alanda tekiz. Sağlık açısından bu kadar önemli bir tüketim ürünün kalitesinin çok önemli olduğuna inanıyoruz. Beije kullanıcıları site üzerinden abonelik oluşturduktan sonra ihtiyaçlarına göre ped veya tamponlardan 2 aylık bir paket oluşturuyorlar. Paketleri iki ayda bir, otomatik olarak abonelerimizin kapısına gönderiyoruz. Abonelik sistemi sayesinde Beije kullanıcılarının regl dönemine hazırlıksız yakalanmak, indirim kovalamak, beklenmedik fiyatlarla karşılaşmak gibi sorunları olmuyor. Oluşturduğunuz paketin fiyatı neyse, her iki ayda bir kartınızdan o miktar çekiliyor. Menstrüel ürün alışverişini anlık bir alışverişten planlı bir alışverişe, kaliteli ve sağlıklı bir deneyime dönüştürdüğümüzden çevreye bıraktığımız izi de azaltmak amacıyla kargo frekansını iki ay olarak belirledik.
İstediğiniz zaman paketinizin içeriğini değiştirebiliyor, gönderimini birkaç aya kadar atlayabiliyor, istediğiniz zaman, hiçbir koşul olmadan aboneliğinizi iptal edebiliyorsunuz. Beije olarak abonelik sistemiyle ilgili önyargıları da yıkmaya çalışıyoruz. Bu model sayesinde abonelerimizle direkt olarak iletişimdeyiz. Paket yola çıkmadan önce bir hatırlatma maili gönderiyoruz. İsterlerse paketlerinde değişiklik yapabileceklerini ve kargolarının 2 gün içinde yola çıkacağını söylüyoruz. Her ay paketlerine minik hediyeler ekliyor, şiir gönderiyoruz. Doğum günlerinde mektup yazıyoruz. Beije kullanıcıları abonelik sistemini çok sevdi. Her paketi heyecanla bekleyip sevinçle karşılıyorlar, sosyal medyadan paylaşıyorlar.
Yola ilk koyulduğumuzda, şu anda da olduğu gibi, çok uluslu şirketlere ait küresel markaların domine ettiği bir pazar söz konusuydu. Ancak mevcut ürünlerin çoğu kadınların ve regl olan tüm bireylerin pek çok kimyasalla temas etmesine neden oluyordu. Aslında hem sağlığa hem de çevreye dost ürünler üretmek mümkün. Dolayısıyla piyasada böyle bir ihtiyaç vardı diyebiliriz. Biz de organik ham maddelerden, vegan ve piyasadaki çoğu ürünün aksine azot boyama ve klor yıkama gibi kimyasal süreçlerden geçirilmeyen ürünler ürettik. Pedlerimiz organik bambu lifinden, tamponlarımız ise organik pamuktan üretiliyor. Pek çok ürüne alerjik reaksiyon gösteren kişilerin bile rahatlıkla kullanabildiği bir markayız. Diğer yandan ürün gamımızı geliştirmek yönünde de çalışmalarımız devam ediyor.
Sitenizde bir markadan çok ideolojisi ve felsefesi olan bir toplum olduğunuzu belirtmişsiniz. Bunu oluşturmak için neler yapıyorsunuz?
Organik ve vegan ürünlerimizin kalitesi, düzgün işleyen abonelik sistemi elbette Beije’in çok önemli iki değeri. Bizi yeni nesil marka yapan bir diğer önemli unsur ise her alanda benimsediğimiz radikal şeffaflık ilkemiz. Ürünlerimizin içeriğinden fiyatlamaya, aklımızdaki soruları ve konuları takipçilerimizle paylaşmaktan herhangi bir aksaklığı vaktinde ve açıkça haber vermeye kadar her alanda şeffaf, dürüst ve samimi iletişimi benimsiyoruz. Ürün ve hizmet kalitesi elbette önemli, ama bu iletişim dilinin de tercih edilmemizde büyük rol oynadığını düşünüyoruz. Aboneleriyle yan yana duran, onlarla konuşan bir markayız. Onlarla benzer deneyimleri paylaştığımızı hissettirebildiğimizi düşünüyoruz. İstikrarlı bir şekilde devam eden abone artış oranımızı ve düşük iptal oranını iletişimdeki şeffaflık ve samimiyetimize borçluyuz. Küresel markalarının aksine büyük bir reklam veren değiliz ama dijital ve sosyal medyada ürettiğimiz içeriklerle yarattığımız olumlu Word of Mouth büyümemize ciddi etki ediyor. Diğer yandan hem ürün kalitemiz hem abonelerimizle kurduğumuz düşünceli ve samimi iletişim sayesinde iptal oranlarımız hep çok düşük kalıyor.
#AskıdaPed uygulamasını başlatan bir markasınız. Bunu nasıl yapıyorsunuz ve desteğini nereden alıyorsunuz?
Beije olarak hedeflerimize yürürken severek emek harcadığımız ve çok önemsediğimiz bir konumuz var: Regl yoksulluğuyla mücadele.
Dünya Bankası verilerine göre dünya çapında 500 milyon kişinin menstrüel hijyen yönetimi için yeterli olanaklara erişimi olmadığı tahmin ediliyor. Türkiye de bu sorundan muaf değil. Menstrüel hijyen ürünlerine erişemeyen kız çocuklarının eğitim hayatlarına devam edememeleri, kadınların regl dönemlerinde toplumdan kendilerini izole etmeleri gibi sorunlar var maalesef. Pediniz olmadan evde bir şekilde peçete, bez gibi yöntemlerle idare edebiliyorsunuz, ama sosyal hayata karışmak zorlaşıyor. Bu da kız çocukların eğitimden ve oyundan, kadınların ekonomik ve sosyal hayattan uzaklaşmasına neden oluyor. Bu nedenle okulların açılmasıyla birlikte ped yoksulluğu daha yakıcı bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor. Regl tabusunun ve bununla bağlantılı sorunların ortadan kalktığı, Beije olarak bizim de bu hedefe yönelik marka olarak üzerimize düşeni yaptığımız ve fark yaratabildiğimiz bir dünya hayal ediyoruz. Tam da bu nedenle Beije olarak bir üründen fazlasıyız diyoruz. Çünkü yeni nesil markaların etik ilkeleri ve savundukları değerler olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu dünyaya, topluma karşı sorumluluğumuz. Yıkıcı rekabet yerine dünyaya ve birbirimize zarar vermeden bir arada olabileceğimiz bir yaşam kurmanın mümkün olduğuna inanıyoruz.
“Türkiye’nin dört bir yanına 60 binin üzerinde ped bağışladık”
Bağış kültürümüz gelince burada iki yöntemimiz var. Öncelikle kârımızın yüzde 8’ini regl yoksulluğuyla mücadeleye ayırıyoruz. Bu alanda çalışan sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yaparak pede ihtiyacı olan bireylere ulaşıyoruz. Bununla birlikte Beije ailesini de bu dayanışmaya dahil etmek için başlattığımız Askıda Ped uygulamamız var. Ailemiz sayesinde bugüne kadar Türkiye’nin dört bir yanına 60 binin üzerinde ped bağışladık. Okulların açıldığı bu dönemde de sivil toplum kuruluşları ve öğretmenlerle bağımızı güçlendirmeye ve bize ulaşabilecekleri bir mekanizma kurmaya çalıştık. Bize ulaştırdıklarında kendileriyle irtibata geçiyor ve imkanlarımız dahilinde ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz.
Dijitalin gücüne inanan markalardansınız. Dijitalden nasıl dönüşler alıyorsunuz?
Menstrüasyon Türkiye’de doğru bilgiye ulaşılması, konuşulması ve deneyim paylaşımı yapılması çok güç bir konu. Kız ve oğlan çocuklarının regl konusunda ne kadar bilgilendirildiklerini kendi üzerimizden düşünebiliriz. Biz de menstrüel ürünler, regl, cinsellik gibi konuları Beije’i kurduktan sonra daha derinlemesine araştırmaya ve bu alanda bilgi sahibi olmaya başladık. Ve kendi bilgi eksiklerimizden, soru işaretlerimizden, önyargılarımızdan yola çıkarak Beije’in tüm dijital platformlardaki varlığını bir birlikte konuşma alanına dönüştürdük. Sorularımızı, bilgilerimizi paylaşıyor, hepimizdeki çekinceler, tereddütleri açık yüreklilikle paylaşıyoruz. Beije olarak kadınlar ve regl olan tüm bireylerle deneyim ve bilgi paylaşımı içinde olmayı çok önemsiyoruz.
Beije olarak her ay yayınladığımız aylık e-gazetemiz ve aynı isimli blogumuz Döngü’yü çok önemsiyoruz. Bilgilendirici içerikler üretiyor, farklı görüşlerdeki bireyler arasında diyaloglar yaratmaya, ülkemizde hala tabu olan konuları ve geçerliliğini yitirmiş normları sorgulamaya teşvik etmek istiyoruz. Dijitaldeki hesaplarımızdan regl döneminde içinde bulunduğumuz ruh halinden fizyolojik değişimlere deneyimlerimizi paylaşıyor, birbirimize kitap ve müzik tavsiyelerinde bulunuyor, regl tabusundan regl yoksulluğuna her şeyi konuşuyor, bizi sınırlandıran ya da kategorize eden regl klişeleriyle dalgamızı geçiyoruz.
Dijital platformların öneminin farkında olmakla birlikte birebir temasların gerekliliğine de inanıyoruz. Beije olarak yakın zamanda İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile de bir iş birliği başlattık. Belediyenin toplum sağlığı birimiyle birlikte mahalleleri dolaşıyor, kız çocuklara regl nedir, neden olur, neden utanılacak bir şey değildir, sağlıklı bir regl dönemi nasıl geçirilir, regl olduğumuzda neden bedenimizde ya da duygu durumumuzda değişiklikler olur anlatıyoruz. Bu projeye vakit ve emek ayırmak bizim için çok değerli. Önümüzdeki dönemde projeye eklenecek yeni ayaklarla birlikte daha fazla kız çocuğuna ulaşmayı hedefliyoruz.